Μέσα από τις συνεδρίες μας με τα παιδιά, η υποστήριξη στην δημιουργία και την διαμόρφωση ενός υγιούς τρόπου σκέψης, η παρέμβαση και ενίσχυση σε αναπτυξιακά ελλείμματα, η δημιουργική διάθεση και η εφευρετικότητα που ανταλλάσσουμε είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων προσφέρει.
Πάντα πίστευα πως η συνεργασία με τους μικρούς μας φίλους είναι ουσιαστική και ανταποδοτική, για όσους έχουμε την τύχη να δουλεύουμε με παιδιά.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως βοηθά η ψυχοθεραπεία τα παιδιά και να γνωρίσετε περισσότερα για την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων.
Πότε χρειάζεται ένα παιδί ψυχοθεραπεία;
Αρκετά συχνά παρατηρούμε δυσκολίες στο συναίσθημα και την συμπεριφορά των παιδιών με αρκετές από αυτές να είναι στιγμιαίες, άμεσα διαχειρίσιμες και χωρίς να επιμένουν ή να επαναλαμβάνονται.
Αντίθετα, όταν μία δυσκολία επιμένει να εμφανίζεται για αρκετές εβδομάδες παρά τις προσπάθειες διαχείρισης (π.χ. φόβος για το σκοτάδι ή όταν ένα παιδί φοβάται να κοιμηθεί στο δωμάτιό του), εντοπίζεται σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα (σπίτι, σχολείο) και επηρεάζει σημαντικά την διάθεση και την συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ώστε να αξιολογήσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την ανάγκη υποστήριξης.
Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και πώς βοηθά τα παιδιά;
Μέσα από τις συνεδρίες μας, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές είναι αλληλένδετα. Μέσα από την ψυχοεκπαίδευση, τα παιδία αναγνωρίζουν αρνητικά μοτίβα σκέψης, τα οποία οδηγούν σε συναισθηματικές δυσκολίες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Σταδιακά, ενισχύονται στο να τροποποιήσουν τις αρνητικές σκέψεις και να αναπτύξουν έναν νέο, λειτουργικό τρόπο σκέψης άρα και συμπεριφοράς.
Το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο θεραπείας είναι μία επιστημονικά αποδεδειγμένη μορφή ψυχοθεραπείας και προτείνεται για παιδιά και εφήβους με δυσκολίες όπως:
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Δυσκολίες στην διαχείριση του άγχους (φοβίες, άγχος επίδοσης)
- Συμπεριφορικά & Επικοινωνιακά ελλείμματα (επιθετικότητα, δυσκολίες προσαρμογής, σχολική άρνηση)
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ – Υ)
- Μαθησιακές Δυσκολίες
- Αναπτυξιακές Διαταραχές (ψυχοεκπαίδευση, ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων)
- Διαχείριση Οικογενειακών Μεταβάσεων (διαζύγιο, απώλεια αγαπημένου προσώπου)
- Διαταραχές Ύπνου (αϋπνία, υπερυπνία, παραϋπνία).
Είναι αποτελεσματική η cbt στα παιδιά;
Από επιστημονικές μελέτες γνωρίζουμε πως βοηθά στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, των φοβιών και άλλων συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών.
Πιο αναλυτικά:
- Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μελέτες, η CBT είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης σε 50-70% των παιδιών.
- ΔΕΠΥ: Η CBT βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες αυτορρύθμισης, μειώνοντας την παρορμητικότητα και βελτιώνοντας τη συγκέντρωσή τους.
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) παιδιών και εφήβων:
Έρευνες δείχνουν ότι το 75% των παιδιών με OCD εμφανίζουν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων μετά από CBT.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα οφέλη της CBT διατηρούνται στο χρόνο, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες που τα βοηθούν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες τους, τις οποίες ακόμα και μετά τη θεραπεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δεξιότητες αυτο διαχείρισης λειτουργούν ενισχυτικά στην πρόληψη υποτροπών.
Πρόκειται για ένα ευχάριστο μοντέλο αλληλεπίδρασης και εκπαίδευσης στον τρόπο σκέψης και αναγνώρισης συμπεριφορών που αξιοποιεί αρκετό υλικό όπως κάρτες συναισθημάτων, φύλλα εργασίας (worksheets). Στα πλαίσια αυτού, τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφραστούν δημιουργικά και να αξιοποιήσουν την εγγενή περιέργεια και διάθεση αμφισβήτησης, τα οποία θα μετατραπούν σε χρήσιμα εργαλεία παραγωγής ενός νέου τρόπου προσέγγισης των δυσκολιών.
Η σχέση με τον θεραπευτή (θεραπευτική συμμαχία) είναι βασικής σημασίας για την επένδυση στην θεραπευτική διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της καθώς λειτουργεί σαν ένα συμπεριφορικό πρότυπο και ως μία επανορθωτική εμπειρία σε αρκετές περιπτώσεις.
Εφαρμογή τεχνικών cbt σε παιδιά και εφήβους:
Χρησιμοποιώντας στις συνεδρίες μας κάρτες συναισθημάτων, ιστορίες και άλλα μέσα που διευκολύνουν την έκφραση των σκέψεων, τα παιδιά καταφέρνουν να εντοπίζουν τις αρνητικές σκέψεις και να τις διαχειρίζονται με έναν πιο λειτουργικό τρόπο. Στην συνέχεια, υποστηρίζονται να γενικεύσουν τις νεοαποκτηθείσες δεξιότητες και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως είναι το σχολείο και άλλες κοινωνικές συναναστροφές.