Πως λειτουργεί η Ψυχοθεραπεία;
Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Βασίζεται στην συζήτηση μεταξύ του ειδικού και του θεραπευόμενου, έχει ως απώτερο σκοπό την ψυχική ευημερία των ανθρώπων. Στηρίζεται στην σχέση που χτίζεται σταδιακά ανάμεσα στον ειδικό (θεραπευτή) και το ενδιαφερόμενο άτομο (θεραπευόμενο).
Ποικίλλει ως προς την δομή και τις μορφές που μπορεί να έχει (ατομική ή ομαδική, δια ζώσης ή διαδικτυακή, ανοιχτού τέλους ή βραχυπρόθεσμη) όπως επίσης και στις προσεγγίσεις, την επιστημονικά δηλαδή τεκμηριωμένη κατεύθυνση που έχει εκπαιδευτεί ο εκάστοτε ψυχοθεραπευτής και με την οποία επιλέγει να προσεγγίσει το αίτημα του θεραπ/μένου, με τις κυριότερες στην σημερινή εποχή να είναι η Ψυχοδυναμική, η Γνωσιο-Συμπεριφορική, η Συστημική και η Προσωποκεντρική (Hersen & Sledge,2002. Encyclopedia of psychotherapy, Academic Press).
Αν θέλουμε να το περιγράψουμε πιο απλά, θα λέγαμε πως είναι το ταξίδι του ατόμου με τελικό προορισμό την ανακάλυψη του βαθύτερου εαυτού, την Αυτογνωσία. Ο θεραπευτής αποκτά ρόλο συνοδοιπόρου σε αυτό το ταξίδι, μέσα από την δημιουργία μίας θεραπευτικής σχέσης και μίας επανορθωτικής εμπειρίας που συνοδεύει το άτομο στην υπόλοιπη ζωή του.
Ποιος μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία;
Συνήθως όλοι μας επισκεπτόμαστε έναν ειδικό όταν αναζητούμε κάποια βοήθεια για κάτι που μας προβληματίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που απευθύνονται στον ψυχολόγο όταν το σύμπτωμα τούς ταλαιπωρεί σε δυσβάσταχτο πλέον βαθμό και επιθυμούν να απαλλαγούν τόσο από αυτό, όσο και από την πρωταρχική, βαθύτερη αιτία της ασθένειας.
Από την άλλη, βλέπουμε με χαρά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα. Μοιάζει σαν να θέλουν να θέλουν να «επενδύσουν» σε μία ασφαλή και πιο συνειδητή σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και με τους γύρω τους.
Πως βρίσκω τον ψυχολόγο που μου ταιριάζει; Τι πρέπει να προσέξω;
Η επιλογή του ψυχοθεραπευτή μας, πρέπει να γίνεται να γίνεται με τόση προσοχή όσο και η επιλογή του θεράποντα ιατρού μας. Άλλωστε, η ψυχική υγεία δεν είναι καθόλου λιγότερη σημαντική από την σωματική.
Δύο πολύ βασικά σημεία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και που πρέπει να μας είναι ξεκάθαρα κατά την πρώτη επαφή με έναν ψυχοθεραπευτή, αποτελεί:
- Η βασική ιδιότητα (εάν είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος) και που έχει ολοκληρώσει τις βασικές σπουδές καθώς θα πρέπει να είναι από εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το Κράτος,
- Η εξειδίκευση σε μία επιστημονική προσέγγιση ψυχοθεραπείας (π.χ CBT, Ψυχοδυναμική ή Συστημική Ψυχοθεραπεία).
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις παραπάνω πληροφορίες για τους ειδικούς που θα συνεργαστούμε καθώς συμβαίνει επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων να προσφέρουν ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, με αμφίβολα έως και επικίνδυνα αποτελέσματα (π.χ αγνόηση συμπτωμάτων ψυχιατρικών διαταραχών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης σε διαγνωστικά εργαλεία).